Ääniympäristö on tärkeä osa terveyttä ja asumismukavuutta. Sen on huomannut jokainen, jota naapuriasuntojen äänet ovat joskus valvottaneet – mutta myös tietoisesti huomaamatta jäänyt melu vaikuttaa terveyteen esimerkiksi nostamalla stressitasoja ja verenpainetta. Äänieristystä säädellään monessa paikassa meluhaittojen vähentämiseksi, ja esimerkiksi laki sanelee sääntöjä tilojen eristykseen. Mutta mitä rakentajan pitäisi tietää pientalon ääneneristämisestä? Ainakin sen, kuinka ääni etenee rakenteissa ja kuinka välipohjan rakenne vaikuttaa eri huoneista kantautuviin ääniin.

Hybridirakenteinen äänieristys leikkaa ylä- ja alaääniä

– Ääni on sillä tavalla veikeä ilmiö, että siihen vaikuttaa niin taajuus, paine kuin tila. Näiden yhteisvaikutuksesta riippuu, millainen ääni syntyy – ja millainen menetelmä sen vaimentamiseen tarvitaan, rakennesuunnittelijamme Mika Roininen kertoo.

Roininen muistuttaa, että eri korkuiset äänet etenevät eri tavoin väliaineessa, ja siksi niiden vaimentamiseen täytyy käyttää erilaisia materiaaleja. Esimerkiksi painava materiaali leikkaa matalia ääniä ja pehmeämpi materiaali korkeita ääniä.

– Jos välipohja on kokonaan joustavaa materiaalia, kuten puuta, kokonaisuus leikkaa korkeita ääniä. Umpibetonilattia puolestaan leikkaa matalia ääniä. Kummassakin tapauksessa erilaista ääntä pääsee läpi, Roininen havainnollistaa.

Äänieristyksellä ei rakennuksissa pyritä pääsemään eroon vain yhdestä äänestä, vaan useista erilaisista häiriötä aiheuttavista äänistä. Siksi hybridirakenteinen äänieristys on avainasemassa kaikkien häiritsevien äänien vaimentamiseksi.

Lue myös: Välipohjan rakenne – mitä eroa eri välipohjamateriaaleilla on?

Pintarakenteen ja ilmataskun vaimentava yhteisvaikutus

Hybridirakenne ei ole aivan uusi keksintö. Jo kaupungistumisen alun aikaan, 1900-luvun alkupuolella kerrostalojen välipohjiin keksittiin laittaa hiekkaa ja muita painavia materiaaleja leikkaamaan matalia ääniä ja huokoisia materiaaleja, kuten sahanpurua, vaimentamaan  korkeampia ääniä.

– Vaikka tällöin ei ollut käytettävissä mittaus- ja analytiikkamenetelmiä, ovat varhaiset kerrostalorakentajat ratkaisseet akustiikkaongelmia pohjimmiltaan vastaavilla rakenteilla kuin nykyään. Vaatimusten lisääntyessä markkinoille on tullut uusia ratkaisuja, esimerkiksi ääniaaltoja vaimentava jousiprofiili, Roininen kertoo.

Nykyaikainen akustinen suunnittelu perustuu erilaisten rakennusmateriaalien, välipohjan väliin jäävän ilman sekä ääntä vaimentavien rakenteiden ominaisuuksiin.

posi-välipohja äänieristys

– Kevyen välipohjan ääneneristävyyttä lisätään matalia ääniä eristävillä materiaaleilla. Posi-välipohjan suunnittelijat ovat tehneet erinomaista työtä, ja tekniikka on osoittautunut erittäin hyvin toimivaksi, mitä tulee ilmassa kantautuvan äänen, askeläänen ja tärinän vaimentamiseen.

– Ilmatiiveydellä on iso merkitys myös välipohjassa, sillä jo 0,1 mm:n rako rakenteessa päästää ääntä merkittävästi läpi. Ääni kulkee ilmassa kuin ämpärissä oleva vesi: jos ämpärissä on reikä, vesi vuotaa läpi. Samanlainen asia kuin vertaisi postiluukullista ovea umpinaiseen. Saman huoneiston asunnossa on usein rakojen lisäksi ilmaäänelle kulkureittejä, joista ääni helposti kantautuu. Äänen vaimentaminen on asunnossa haastavaa ja erityisesti siksi siihen kannattaisi panostaa jo asunnon rakentamisvaiheessa, Roininen toteaa.

Kurkkaa, kuinka Ollikaisen Hirsirakenne toteuttaa upeat puutalo-toteutukset Posi-välipohjalla: Puurakenteinen välipohja antaa suunnitteluun vapautta

Taloa suunnitellessa rakentaja voi ilmoittaa talotoimittajalleen haluamansa laatutason äänieristykselle

Tarvittava äänieristys riippuu tilan käyttäjän tarpeista. Kun kyseessä on asuinhuoneistojen välinen välipohja, kohdistuu välipohjan ääneneristävyyteen huomattavasti korkeampi vaatimus kuin vaikkapa kaksikerroksisen omakotitalon. Oman perheen ääniä kun jaksaa kuunnella paremmin kuin naapureiden mekastusta.

– Korkean laatutason äänieristys olisi luonnollisesti paras vaihtoehto kaikkialla, mutta usein hintaero vaikuttaa valintaan. Oman talon rakentaja voi projektia suunnitellessa keskustella talotoimittajan kanssa siitä miten perustasoa korkeamman laatutason voisi saavuttaa rakennusvaiheen ratkaisuilla, Roininen vinkkaa. 

Monelle suomalaiselle talotoimittajalle Posi-Palkki on jo tuttu ratkaisu, mutta toimitamme palkkeja jatkuvasti sellaisiinkin kohteisiin, joihin talotehtaat eivät niitä normaalisti toimita.

Jos mietit, sopiiko Posi-välipohja juuri sinun kotiisi, autamme mielellämme! Asiantuntijamme vastaavat kaikkiin Posi-Palkkia koskeviin kysymyksiisi, yhteystietomme löydät täältä.