Talotehdas Ollikaisen Hirsirakenne suunnittelee moderneja hirsitaloja, joissa hirsirakentamisen perinteet ja uusin hirsiteknologia yhdistyvät skandinaaviseen tila- ja muotoajatteluun. Yksi modernin hirsirakentamisen mahdollistajista on Posi-Palkki, jolla saadaan aikaan väljä, läpivedot sisäänsä piilottava puurakenteinen välipohja. Tämä antaa talotehtaalle suunnitteluun vapautta ja mahdollistaa modernin, skandinaavisen talonrakentamisen.

Vallitsevat trendit suosivat avoimia, korkeita tiloja ja graafisen suoria pintoja. Alakaton pinnassa tai seinillä kulkevia kotelointeja ei siis haluta häiritsemään tilakokemusta. Jonnekin talotekniset asennukset on kuitenkin saatava, jotta ulkonäöltään moderni talo olisi sitä myös käytännössä. Ratkaisuksi löytyi Posi-Palkki, jonka terässauvoilla yhdistettyjen puiden välikköön asennukset saadaan kätevästi piilotettua.

Puurakenteinen välipohja tuo ilmavuutta ja mahdollistaa tilakokemukseen panostamisen

– Kun halutaan siistiä ja seesteistä ilmettä, Posi-Palkki on juuri sitä mitä kaivataan, kertoo suunnittelija Janne Henttonen Ollikaisen Hirsirakenteelta.

– Sen suurin etu on nimenomaan se, että tekniikka saadaan kulkemaan välipohjassa ilman rumia kotelointeja. Esimerkiksi viemärien ja ilmanvaihdon asennukset saadaan pois näkyvistä, ja samalla vapautuu huonetilaa. Aiemmin saatettiin esimerkiksi joutua laskemaan kattoa 20 cm, jotta tekniikka saatiin piilotettua, hän kertoo.

ollikaisen hirsirakenne, puurakenteinen välipohja mahdollistaa talomalli kalevan olohuone oleskelutilan modernin minimalistisen ilmeen

Kuvassa Ollikaisen Hirsirakenteen Kaleva-talomallin oleskelutila. Kuva: Ollikaisen Hirsirakenne.

Talotehdas ja MiTek ovat jo ennestään yhteistyökumppaneita. Aiemmin Ollikainen on tilannut esimerkiksi rakennuskiinnikkeitä, mutta todenteolla yhteistyö pääsi vauhtiin, kun Posi-Palkki saapui markkinoille. Koettuaan puurakenteisen välipohjan hyödyt, Henttonen ei edes harkinnut muuhun vaihtamista – vaikka edullisempiakin välipohjaratkaisuja löytyykin.

– Jos meillä on kohde, jossa Posista on hyötyä, niin ei siinä hintaeroa edes mietitä. Meidän kohteissa painaa niin paljon, että talotekniikka saadaan välikaton sisään. Posilla siis mennään, Henttonen toteaa.

Toimiva ratkaisu vapauttaa paitsi tilaa, myös suunnittelijan resursseja

Suunnittelijan näkökulmasta Posi-Palkeilla rakennettu puupohjainen välipohja on myös helppo, sillä MiTek hoitaa rakennesuunnittelun palkiston osalta. Lisäksi MiTek toimittaa palkkien mukana valmiit rakennesuunnitelmat tasopiirustuksineen ja laskelmineen. Henttonen kuvailee palvelua kokonaistoimitukseksi.

– Suunnittelemme talotehtaalla kantavien pääpalkkien ja väliseinien mitoitukset ja toimitamme tilauksen yhteydessä MiTekille arkkitehti- ja LVI-suunnitelmat sekä vesikalusteiden sijainnit. MiTekin suunnittelijat tekevät meille sitten valmiit välipohjakuvat, ja Palkkien mukana tuleviin suunnitelmiin on merkitty selvästi välipohjan muodot, kantavat palkit ja väliseinät.

Valmiiksi välipohjakuvat ja toimiva ratkaisu vapauttavat Ollikaisen Hirsirakenteen suunnittelijoiden resursseja muuhun tuntikaupalla:

– Tämä kaikki helpottaa meidän työtä merkittävästi. Se, ettei palkistoa tarvitse itse mitoittaa, on iso asia. Ja koska puurakenteinen välipohja kuljettaa tekniikan sisällään, ei kotelointeihin mene työaikaa.

Mutta mitä tapahtuu, jos palkisto näyttää esimerkiksi törmäävän liesituulettimeen?

– MiTekin suunnittelijat hoitavat homman tekemättä siitä numeroa. Olen tehnyt monen suunnittelijan kanssa yhteistyötä ja täytyy sanoa, että MiTekillä on pelkästään hyviä kavereita töissä. He osaavat kysyä oikeat kysymykset, ja ongelmat ratkaistaan ketterästi. Yhteistyö on ollut sujuvaa, Henttonen kiittää.

Haluatko sinäkin eroon teknisten asennusten koteloinneista?
Ota yhteyttä, niin laitetaan välipohjasi uusiksi!