Hirsirakentamisella on Suomessa pitkät perinteet. Samoin MiTekin hirsikiinnekkeiden valmistuksella, joka on alkanut kymmeniä vuosia sitten yhteistyössä johtavien hirsirakentajien kanssa! Hirsikiinnikkeisiin perehtynyt myyntijohtajamme Sakari Kronqvist kertoo nyt, kuinka rakentamisen muutokset ovat ohjanneet myös hirsikiinnikkeiden kehitystä.

Perinteiset hirsikiinnikkeet sallivat hirsirakennuksen luonnollisen painumisen

Hirsirakentaminen on alkanut maassamme salvos-tekniikalla jo tuhansia vuosia sitten. Vuosien saatossa hirsirakentamisen on muuttunut, ja lopulta moderniin hirsirakentamiseen ovat tulleet mukaan myös nykyaikaiset rakennuskiinnikkeet, jotka on suunniteltu juuri hirsirakentamista varten.

– Uuden kiinnikkeen suunnittelu onkin usein lähtenyt liikkeelle asiakkaan tarpeesta ratkaista ongelma. Olemme MiTekillä olleet tässä prosessissa alusta alkaen mukana ja toteuttaneet yhteistyössä hirsikiinnikkeitä johtavien hirsitalotuottajien kanssa kymmeniä vuosia, Kronqvist kertoo. 

Alunperin hirsikiinnikkeillä haettiin ratkaisuja hirsirakennuksen painumiseen

Tällä tarkoitetaan lähinnä pyöröhirren ja höylähirren muutoksista sekä rakenteen kuivumisesta aiheutunutta painumista. Valmistustekniikan kehittyessä nykyaikaiseen liima/ lamellihirteen nämä haasteet ovat lähes poistuneet. Hirsirakentamisessa on kuitenkin edelleen otettava huomioon rakenteen vaatimukset.

MiTekin hirsikiinnikkeet
Valikoimamme hirsikiinnikkeitä: hirsimutteri, leimapainelatta ja kierretenko.

– Esimerkiksi kiintokalusteita, eli vaikkapa ovia tai ikkunoita, asennettaessa on hirren ominaisuudet otettava huomioon. Jos esimerkiksi kiintokaluste on kiinnitetty tiukasti hirsiseinään eikä rakenteessa ole painumiseen tarkoitettuja kiinnikkeitä, niin haasteita tulee varmasti. Hirsirakentaminen vaatii erikoisosaamista, joten rakentamisessa kannattaakin kääntyä tunnettujen hirsitalovalmistajien puoleen, Kronqvist taustoittaa.

Lue myös: Rakennuskiinnikkeiden valinnan perussäännöt

Vuosikymmenten kokemuksella hyväksi havaittu

Kronqvist on luonut uraansa kiinnikkeiden parissa 90-luvulta lähtien, ja hän on seurannut läheltä alan kehittymistä. Itsekin hirsitalossa asuva mies on vaikuttunut hirsikiinnikkeiden kehitystyöstä. 

– Hirsirakentamisessa on Suomessa paljon osaamista. Hirsipuolella on innovatiivinen yhteisö, joka puhaltaa yhteen hiileen ja pyrkii löytämään rakentamiseen jatkuvasti uutta lisäarvoa. Hyvänä esimerkkinä tästä on Posi-Palkki, myyntijohtaja kuvailee.

Teollisesti valmistettu hirsi on nykyään käytännössä lähes painumatonta. Lamelli ja painumaton hirsi ovat antaneet mahdollisuuksia erilaisille arkkitehtonisille ratkaisuille perinteisestä hirsirakentamisesta modernin hirsirakentamisen suuntaan – mikä on hieno asia, sillä hirsi on terveellinen ja ekologinen vaihtoehto! Samalla myös tarve erilaisille hirsikiinnikkeille on siten lisääntynyt ja valikoima laajentunut.

– Eri tarpeisiin suunnitellut laadukkaat hirsikiinnikkeet soveltuvat teknisesti juuri kohteeseensa. Ja ovat vuosikymmenten kokemuksella hyväksi havaittu, Kronqvist toteaa. 

Tutustu hirsikiinnikkeiden valikoimaamme täällä tai lähetä tarjouspyyntö! Asiantuntijamme vastaavat mielellään kaikkiin rakennuskiinnikkeitä koskeviin kysymyksiisi, yhteystietomme löydät täältä.