MiTekin Karstulan toimipisteessä valmistetaan laaja valikoima erilaisia rakennuskiinnikkeitä niin talovalmistajille kuin kuluttajillekin. Kun valikoimassa on sekä tuhansia perustuotteita että asiakkaan piirustusten mukaan valmistettavia erikoisosia, voi vaihtoehtojen viidakko tuntua loputtomalta. Mitä kiinnikkeiden valinnassa tulisi ottaa huomioon?

 

KÄYTTÖTARKOITUS JA KÄYTTÖOLOSUHTEET

Kannatuslevyt, kulmalevyt, jatkoskiinnikkeet, hirsikiinnikkeet, yleislevyt… erilaisia kiinnikkeitä on lukemattomia. “Kaikista tärkeintä kiinnikkeiden valinnassa on huomioida niiden käyttötarkoitus ja käyttöolosuhteet sekä se, että kiinnike soveltuu käytettävään kohteeseen. Asiaa kannattaa miettiä kiinnittämisen kannalta; kiinnikkeen naulat tai ruuvit pitää saada vallitsevaa kuormaa vastaan kohtisuoraan suuntaan ja puun syysuuntaan asennettavia nauloja ja ruuveja tulee välttää. Naulauslevyissä on suositeltavaa käyttää ankkurinauloja tai naulauslevyruuveja, jotka varmistavat liitoksen tasaisen rasittumisen”, kertoo MiTekin teknologiapäällikkö Mika Roininen. Monet kiinnikkeet kuten kulmakiinnikkeet ovat yleiskäyttöisiä ja soveltuvat moneen eri käyttötarkoitukseen. Jos ei tiedä minkä mallisen kiinnikkeen tarvitsee, voi kääntyä asiantuntijan puoleen.

Näin kesällä moni innostuu rakentamaan tai laajentamaan omaa terassia. Terassin rakentamiseen löytyy paljon erilaisia ohjeita tee-se-itse-rakentajalle. Ulos asennettavien kiinnikkeiden osalta on tärkeää huomioida se, että käyttöpaikan mukaan käytetään oikeaa raaka-ainetta. Terassin rakentamiseen käytetään yleisesti painekyllästettyä puuta ja tällöin pitää käyttää myös rakennuskiinnikkeitä, jotka soveltuvat painekyllästetyn puun kanssa käytettäväksi. Normaali sinkitty teräskiinnike saattaa ruostua parissa vuodessa, jonka vuoksi kannattaa valita A2-ruostumatonta terästä oleva kiinnike sekä korroosiota kestäviä ruuveja. A2-teräs on sitkeää ja kestää hyvin myös pakkasta ja terasseihin kohdistuvat Suomen talven erikoisolosuhteet, kuten roudan ja putoavan lumen aiheuttamat kuormitukset.

Toinen huomionarvoinen tekijä on se, jos kiinnike on kosketuksissa meriveden kanssa (esim. laiturit). Tällöin kannattaa valita A4-ruostumatonta terästä. “Suomessa tietoisuus ilmastorasituksesta lisääntynyt ja MiTekillekin on tullut vastaan, että rakennusviranomaiset ovat vaatineet rosterikiinnikkeitä käytettäväksi rannikkoalueilla. Jos kiinnike on säältä suojattu, useimmiten hyvin tuulettuvissa rakenteissa riittää sinkitty kiinnike, koska Suomenlahden ja Pohjanlahden suolapitoisuus ja sen myötä ilmaston suolarasitus on niin alhainen.” Mika jatkaa.

Hirsirakentaminen asettaa kiinnikkeiden valinnalle omat vaatimuksensa. MiTekin hirsikiinnikkeet on kehitetty yhteistyössä johtavien hirsirakentajien kanssa tarkoituksenmukaisiksi nimenomaan hirsi- ja puurakentamiseen. Hirsikiinnikkeille oleellisen tärkeää on, että ne mahdollistavat hirsirakenteen luonnollisen painumisen. Olemmekin toimittaneet jo lähes 20 vuoden ajan Honkarakenteelle kaikki hirsirakentamiseen vaadittavat kiinnikkeet, johon sisältyy suuri valikoima hirsirakentamisessa vaadittavia kiinnitystarvikkeita – aina kohteen perustamisvaiheesta siihen, kun talo on valmis.

Lue lisää yhteistyöstämme Honkarakenteen kanssa!

 

MIKSI MITEKIN RAKENNUSKIINNIKKEET?

MiTekiltä löydät kattavan valikoiman erilaisia kiinnikkeitä joko perustuotteena suoraan Karstulan varastolta tai piirustusten mukaan valmistettavia erikoisosia. Erikoisosia tarvitaan esimerkiksi silloin, kun tarkoituksena on siirtää isompia kuormia. Valmistamamme kiinnikkeet soveltuvat erinomaisesti paitsi puurakentamiseen, myös muuhun rakentamiseen. Esimerkiksi kiila-ankkureiden sijaan voidaan tänä päivänä käyttää betoniruuveja ja betoniruuvien käyttö ohutlevykiinnikkeiden kanssa onkin yleistynyt huomattavasti. Moniin MiTekin kiinnikkeisiin on lisätty betoniruuveja varten sopivia reikiä. Tuotteemme ovat rakennustuoteasetuksen mukaisia. Inspecta sertifiointi on sertifioinut kiinniketuotannon- ja teräsrakenteiden valmistusprosessimme. Asiakkaiden omat hitsaamalla valmistettavat teräsosat voidaan valmistaa MiTekillä EN1090 mukaan CE-merkittyinä. Pintakäsittelyn osalta toimimme yhteistyössä tunnettujen suomalaisten alihankkijoiden kanssa. Tuotantomme laadun varmistaa sertifioitu ISO 9001 toimintajärjestelmä.

MiTekin vahvuuksiksi Mika nostaa kotimaisuuden ja laadun. MiTekin omat kiinnikkeet valmistetaan rakenneteräksestä MiTekin tehtaalla Karstulassa. Lisäksi myynnissä on yhteistyökumppaneiden kiinnikkeitä, sillä Suomi on pieni markkina-alue ja joitakin kiinnikkeitä tarvitaan vain hyvin pieni määrä. Tärkeintä on aina löytää asiakkaalle se paras ratkaisu.

Rakennuskiinnikkeiden myynnistä ja tuotekehityksestä vastaava myyntijohtaja Sakari Kronqvist täydentää seuraavasti: “MiTekin vahvuus on se, että olemme kotimainen valmistaja ja meillä on todella laaja varastovalikoima tämän alan tuotteita. Pitkä kokemus ja osaaminen tuotteiden taustalla takaavat sen, että osaamme aidosti auttaa asiakasta ja kertoa millaisia kiinnikkeitä valita mihinkin käyttötarkoitukseen ja kohteeseen. Moni myy tuotteita, mutta kun suunnittelija soittaa ja kysyy mikä kiinnikkeen kantavuus on, meiltä löytyy varmasti vastaus myös siihen.”

 

MiTek Finland Oy on rakenneratkaisujen ja kattorakentamisen kokonaisvaltainen asiantuntija, jonka päätuotteita ovat naulalevyt ja Posi-raudat kattoristikkovalmistajille, rakennuskiinnikkeet niin talovalmistajille kuin kuluttajillekin sekä kattoristikoiden suunnitteluohjelmistot ja -palvelut. Haluatko kuulla lisää? Lue lisää ja ota yhteyttä!

LET’S BUILD THINGS BETTER.

Tilaa MiTek-uutiskirje

Lähetämme sinulle tietoa MiTekistä, rakennuskiinnikkeistä ja Posi-Palkista. Saat uusimmat uutiset sähköpostiisi maltillisin väliajoin.