Kauniit skandinaaviset puutalot ihastuttavat selkeillä linjoillaan. Yksi ilmavien ja selkeiden sisätilojen mahdollistaja on välipohja, jonka sisään talotekniset asennukset voidaan piilottaa. Posi-välipohjan hyödyt tulevatkin kaiken aikaa tärkeämmiksi talotekniikan lisääntyessä ja tilan arvostuksen noustessa.

Kun suunnitelmissa on oma moderni puutalo, välipohja kannattaa ottaa huomioon jo talon tarjouspyynnössä. Rakennesuunnittelijamme Ville Lindén kertoo, kuinka suunnittelijamme auttavat sopivan välipohjaratkaisun luomisessa ja mitä talonrakentajan kannattaa ottaa huomioon!

1. Rakennussuunnitelma määrittää, millaisen palkiston puutalon välipohja tarvitsee

Jotta suunnittelijamme pääsevät suunnittelemaan juuri sopivaa palkistoa taloosi, tarvitaan tiivistä yhteistyötä päärakennesuunnittelijan kanssa. Rakennesuunnitelmassa määritellään kantavat seinät ja eri huoneiden paikat, jotka ovat lähtökohta palkiston suunnittelulle.

– Autamme alusta asti teknisissä asioissa. Teemme MiTekillä tällä hetkellä kaiken suunnittelun ja myymme suunnittelupalvelun palkkivalmistajille. Jos esimerkiksi huonekorkeutta mietitään, autamme määrittämään välipohjan paksuutta ja palkiston korkeutta, rakennesuunnittelija Ville Lindén kertoo.

Kurkkaa, kuinka Ollikaisen Hirsirakenne toteuttaa upeat puutalo-toteutukset Posi-välipohjalla: Puurakenteinen välipohja antaa suunnitteluun vapautta

2. Ensimmäisenä mietitään kantavuutta

Välipohjan rakenne vaikuttaa siihen, kuinka paljon palkistolle tulee kuormaa. Esimerkiksi betoni painaa huomattavasti enemmän kuin kipsi, ja välipohjapalkiston tulee kantaa tällöin luonnollisesti enemmän painoa. Huoneiden sisustus ei aina vaikuta radikaalisti, mutta jos suunnitelmissa on esimerkiksi kylpyamme tai takka, tulee tämä palkiston mitoituksessa ottaa huomioon, jotta se kestää kuorman.

Harmaa puutalo, jossa suuret ikkunat ja avarat sisätilat, jollaiset MiTekin Posi-välipohja mahdollistaa.

Nyrkkisääntö on, että mitä korkeampi palkki, sitä jäykempi se on. Jännevälien pituus vaikuttaa kantavuuteen ja kustannustehokkuuteen. Lähtökohtaisesti omakotitalossa jokaiselle neliölle lasketaan 200 kg hyötykuormaa.

– Meillä on kuusi eri palkkikorkeutta. Hyvin usein palkin koko tulee suoraan asiakkaalta, ja me teemme suunnittelun tämän mukaan. Tällöin talon rakennuttajan tulee huomioida, että palkkikorkeus on valittu oikein. Jos palkiston sisälle on tarkoitus vetää esimerkiksi läpimitaltaan 200 mm paksu putki, vaatii se korkeampaa palkkia kuin pienemmät läpivedot, Lindén muistuttaa.

Lue myös: Välipohjan rakenne – mitä eroa eri välipohjamateriaaleilla on?

3. Hyvällä LVI-suunnitelmalla ehkäistään ongelmakohtia

Posi-välipohja mahdollistaa suoremmat LVIS-asennusreitit, minkä ansiosta kodin putkien ja sähköjohtojen määrä pienenee – ja niihin liittyvät kulut vähenevät. Kylpyhuone, wc ja suihku voidaan myös asemoida minne tahansa, ei vain putkinousujen viereen. Avainasemassa tässäkin on selkeä LVI-suunnitelma, jonka pohjalta välipohjan rakennesuunnittelu etenee.

– Usein LVI-suunnitelmia ei kuitenkaan ole tehty välipohjaa tilatessa. Kun LVI-suunnittelijalta saadaan ajoissa tarvittavat tiedot märkätiloista ja vesipisteistä, voidaan ongelmakohtia ehkäistä jo etukäteen, Lindén vinkkaa.

Monelle suomalaiselle talotoimittajalle Posi-Palkki on jo tuttu ratkaisu, mutta toimitamme palkkeja jatkuvasti sellaisiinkin kohteisiin, joihin talotehtaat eivät niitä normaalisti toimita.

Jos mietit, sopiiko Posi-välipohja juuri sinun kotiisi, autamme mielellämme! Asiantuntijamme vastaavat kaikkiin Posi-Palkkia koskeviin kysymyksiisi, yhteystietomme löydät täältä.