Kattoristikoiden suunnittelu ei ole vain tuotesuunnittelua, se on koko prosessin läpikäyvää valmistelua, ennakointia ja vuorovaikutusta. Vaikka kattoristikon rakenne on suunnittelutyön ytimessä, vasta vaiheet materiaalien valinnasta työmaan sujuvuuden varmistamiseen tekevät prosessista täydellisen. Mitä siis kattoristikoiden suunnittelusta tulee tietää?

 

LAADUKAS SUUNNITTELU KATTAA PROSESSIN SUUNNITTELUPÖYDÄLTÄ ASENNUKSEEN

Riittävät lähtötiedot

Riittävät rakennesuunnittelun lähtötiedot ovat laadukkaan, kustannustehokkaan ja ennen kaikkea turvallisen kattoristikon suunnittelutyön pohja. Suunnittelussa tulee ottaa huomioon niin katon muoto, mittatiedot, kuormitukset, rakenne kuin ristikoiden sijoittelukin. Myös rakenteen taipumaerot tulee huomioida ja pitää maltillisina, sillä liian suuret erot vierekkäisissä ristikoissa voivat aiheuttaa ongelmia esimerkiksi sisäkaton rakenteissa.

 

Resurssiviisaus

Hyvällä suunnittelutyöllä optimoidaan materiaalien kulutus. Kattoristikoiden kohdalla materiaalien suurempi kulutus ei takaa laadukkaampaa lopputulosta – vain järkevä rakenne ratkaisee. Materiaalien optimoitu kulutus säästää myös projektin kaikkien välikäsien kustannuksia.

 

Valmistava tehdas

Suunnittelijan on hyvä tuntea ristikot valmistava tehdas. Jokaisella tehtaalla on omat prosessinsa ristikoiden valmistamisessa, joten tehtaiden ja niiden tukemien valmistusprosessien tunteminen tehostaa työtä entisestään.

 

Logistiikka

Kattoristikoiden asentaminen on vähintään yhtä tärkeä työvaihe kuin ristikoiden valmistaminen, joten suunnittelutyö on tehtävä myös logistiikka ja työmaa huomioiden. Suurikokoiset ristikot joudutaan kuljettamaan osissa ja rakenteen kokoaminen jää työmaan vastuulle. Rakennesuunnittelijan, ristikkosuunnittelijan ja työmaan välinen yhteistyö varmistaa sen, että myös tämä työvaihe toteutetaan suunnitelmien mukaisesti.

 

>> MiTek Finland Oy:n suunnittelupalvelu tuottaa ristikkovalmistajille laadukkaita katto- ja ristikkosuunnitelmia, lue lisää!

 

IFC:LLÄ RISTIKKOSUUNNITTELUN RISKITÖNTÄ TIEDONSIIRTOA

Riittävät ja huolella kootut lähtötiedot mahdollistavat ristikoiden helpon ja nopean valmistamisen, mutta ristikon tie luonnospöydältä asennusvaiheeseen edellyttää kuitenkin ennenkaikkea tiivistä yhteistyötä eri toimijoiden kesken. Tiedon on kuljettava sulavasti ihmisten ja ohjelmien välillä.

Suomessa rakennemallien välittämisessä suositaan yhä perinteistä tapa siirtää ja jakaa suunnitelmia ohjelmasta toiseen lukuisten sähköpostien ja liitetiedostojen avulla. Tapa on kuitenkin riskialtis, sillä se jättää paljon tilaa virheille tietojen tullessa monesta lähteestä ja monessa eri muodossa. Virheet vaarantavat rakenteen turvallisuuden ja laadun sekä lisäävät herkästi kustannuksia.

Tietomalliperusteisessa suunnittelussa käytetään IFC-tiedonsiirtoa. Standardin perusajatus on, että IFC-tiedonsiirron välityksellä voidaan siirtää tietoa ohjelmistoista riippumatta. Kyseeseen tulevat sekä CAD-­järjestelmät että esimerkiksi erilaiset analyysi-­, tuotanto­- ja tuotetieto-­ohjelmistot. MiTekin uuden sukupolven suunnitteluohjelma Pamir mahdollistaa IFC-tiedonsiirron ja sen hyödyntäminen onkin MiTek Finlandin seuraava askel kohti ristikko- ja Posi-välipohjasuunnittelun tulevaisuutta.

 

Kiinnostuitko IFC-tiedonsiirrosta? Ota yhteyttä suunnittelutiimiimme niin jutellaan lisää!

LET’S BUILD THINGS BETTER.

Tilaa MiTek-uutiskirje

Lähetämme sinulle tietoa MiTekistä, rakennuskiinnikkeistä ja Posi-Palkista. Saat uusimmat uutiset sähköpostiisi maltillisin väliajoin.